Town and Country Planning

Planning permission obtained for the conversion of a former RAF building to residential, incorporating large extension, on edge of Bibury

18 December 2018 | Ridge News

The planning team at Ridge is delighted to have obtained planning permission to convert an existing agricultural building (formerly used in association with an RAF base during WW2) to a dwelling with the addition of a substantial extension.

Due to the history associated with the site, the existing building is considered to be of heritage value. Its design and appearance is typical of quick, cheap wartime construction as a structure intended to serve its purpose with only a limited anticipated lifetime. The existing building lacks any conventional architectural merit but the construction techniques and character of the buildings are of significance to their wartime context and the Ridge planning team argued that the building should therefore be classed as non-designated heritage asset, albeit more for its significance in terms of the nation's wartime history than its physical attributes.

The Ridge planning team were able to demonstrate that the building is structurally sound and capable of conversion to a single residential dwelling without substantial alteration, extension or rebuilding which would be tantamount to the erection of a new building. Accordingly the principle of the proposal was acceptable.

The most contentious element of the scheme was the proposed extension. Ridge were able to demonstrate that whilst the existing building is capable of conversion without the extension, in all probabilities, the existing building likely formed part of a larger building or at the very least was connected in some way to further buildings on the application site.

The proposed extension was designed to ensure that it would appear as a sufficiently subservient addition to the surviving structure. The LPA agreed that the low-key glazed link between the existing building and extension sufficiently retained the narrative of the site allowing the surviving structure to be retained intact and a clear evolution to be seen.


Go to top